Pikavierailulla Hunterian museossa Glasgow’n SPMA-konferenssin yhteydessä

Tiina Väre

Maaliskuisen SPMA:n (Society of Postmedieval Archaeology) vuosikokouksen yhteyteen oli helppo liittää uusintavierailun Glasgow’n yliopiston Hunterian museoon.

Museo perustettiin vuonna 1807 tohtori William Hunterin (1718 – 1783) toiveesta tämän testamentattua varojaan, sekä nykyisen kokoelman ytimen Glasgow’n yliopistolle. Tohtori itsekin oli alkujaan glasgowlainen (Glaswegian, muuten…), mutta teki uransa Lontoossa kuningatar Charlotten lääkärinä ja anatomian opettajana.

Hunterian on Skotlannin vanhin julkinen museo. Alkujaan sekin tosin yhdessä yliopiston kanssa sijaitsi aivan toisessa paikassa. Yliopiston muuttaessa nykyiseen komeaan rakennukseensa vuonna 1870, museo muutti mukana.

Museon kokoelmat ovat ainakin arkeologian, paleontologian, geologian, eläintieteen, entomologian, etnografian ja numismatiikan aloilta. Paljon olisi ollut nähtävää. Vuoden 2015 Euroopan arkeologien vuosikokouksen yhteydessä tekemältäni vierailulta kuitenkin muistin, minne suuressa museossa kannattaa suunnata, kun aikaa ei ollut pysähtyä jokaisella lukuisista vitriineistä.

Kannaltani mielenkiintoisimmat näyttelykappaleet olivat esillä toisen kerroksen A Healing Passion -pysyväisnäyttelyssä. Tohtori Hunterin patologis-anatominen kokoelma edustaa tietysti parhaiten hänen omaa uraansa ja tieteenalaansa. Näyttelyssä on kuitenkin esillä ainoastaan osa kokoelmasta ja loppuja säilytetään muualla.

Oppinut suomalaissaattueemme matkusti Edinburghin kautta. Myös siellä erään museon kokoelmiin olisi kuulunut anatomisia näytteitä. Tällä kertaa aika ei kuitenkaan riittänyt vierailuun.

Edinburghissakin on valtavan kaunista muuallakin kuin hautausmaalla, jolta oheen linkkaamani lyhyen isorokko-tarinan kuvamateriaali on (pääasiassa) kerätty. Uusi matka tähänkin kaupunkiin on varmasti vielä pakko varata.

Glasgow Necropolis on toinen vierailun arvoinen paikka, mutta Titta kertoo siitä lisää seuraavassa postauksessa.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s