Vanhan loppu on uuden alku

Nämä eivät ole jäähyväiset, vaan lupaus jatkosta ja uuden alusta!

Kirkko, tila ja muisti -blogi syntyi aikanaan Emil Aaltosen säätiön vuosina 2017-2019 rahoittaman, saman nimisen projektin tutkimustyön esittelyä varten. Blogin tekstit ovat tavalla tai toisella sivunneet projektissa työskennelleiden henkilöiden mielenkiinnon kohteita kuolemankulttuurin moninaisesta näkökulmasta.

Näinä vuosina tutkimustyön arki on ollut ihanan työntäyteistä ja vaihtelevaa. Tutkijan arjesta iso osa on tietokoneen ääressä istumista lukien, kirjoittaen ja uutta luoden. Mutta myös niin paljon kaikkea muuta! Olemme päässeet esittelemään tutkimusaineistoamme ja tuloksiamme kymmeniin kansallisiin ja kansainvälisiin konferensseihin ja keskustelemaan kollegojen kanssa tutkimuskysymyksistämme. Kuten tutkimustyön luonteeseen kuuluu, pääosa tuloksia esittelevistä kirjallisista tuotoksista ilmestyy luettavaksi vasta pidemmän ajan kuluttua.

Yksi projektin suurista tavoitteista oli myös tutkimustulosten tuominen suuren yleisön tietoisuuteen. Tätä teimme kuolema-teemaisilla yhteistyönäyttelyillä “Rungius, kirkkoon haudattu“, “Anna, kirkkoon haudattu” ja “Huolella haudatut” Kemin historiallisen museon, Tornionlaakson museon ja Museo- ja tiedekeskus Luupin Pohjois-Pohjanmaan museon kanssa.

Huolella haudatut on avoinna Oulussa 24.5.2020 saakka. Näyttelyn avajaispäivänä juttelimme Rauhan Tervehdyksen toimittaja Minna Kolistajan kanssa kuolemankulttuuriin aikanaan liittyneistä monista traditioista ja uskomuksista. Juttu ilmestyi lehdessä kuluvalla viikolla.

Vaikka Kirkko, tila ja muisti -hanke sellaisenaan päättyy, tutkimustyö jatkuu Suomen Akatemian rahoittamana jopa kolmen erillisen myönnön turvin. Sannan luotsaamat hankeet, Daily and afterlife of children (1500–1900). New perspectives in identifying childhood in the past ja Lapsuus 1500–1900-luvuilla – menneisyyden lapsuuden uudet tutkimusmenetelmät, ovat käynnistyneet jo vuosina 2017 ja 2019 ja jatkuvat syksyyn 2023 asti. Tiina taas ponnisti varasijalta vuonna 2019 rahoitettujen Akatemian tutkijatohtorien joukkoon. Maaliskuun 2020 alusta alkaen hän jatkaa Eino Jutikkalan säätiön rahoituksella aloittamaansa, edellä mainittuun hankkeeseen tiiviisti kytkeytyvää Rintaruokinta, vieroitus ja ravinto keskiajan jälkeisessa Suomessa. Hammasluun kollageenin typen ja hiilen stabiili-isotooppianalyysit -tutkimustaan Oulun yliopiston leivissä.

Titan ura jatkuu Tornionlaakson museossa arkeologin virassa. Annemari sen sijaan jatkaa tuntiopettajana Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistossa ja osana Oulun yliopiston teollisuusarkeologian ja kansantieteen tutkimushankkeita.

Tätä blogia sekä instagram-tiliämme church_burials_and_mummies pidetään yllä satunnaisilla päivityksillä.

Tähänastisesta mielenkiinnosta kiittäen,

Titta, Tiina, Annemari ja Sanna


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s